Kääpiökasvuiset kuuset

Kuusen kääpiö- ja matalakasvuisilla muodoilla tarkoitetaan sellaisia puita, joiden kasvu on normaalista poikkeava. Tyypillisiä kääpiömuotoja ovat matalat, eri tavoin pyöreät, hyvin lyhyt- ja tiheähaaraiset ja usein lyhytneulasiset kuuset. Niihin luetaan tässä myös sellaiset kuuset, joissa oksien kasvu voi olla voimakaskin, mutta jotka leviävät vaakatasossa.

Miehikkälän Tyllilästä löytyy ehkä Suomen kaunein kääpiökasvuinen kuusi. Sen versot ovat hennot ja neulaset lyhytkasvuisille muodoille tyypillisen lyhyet. Se on hyvin säännöllinen ja kauniin syvän vihreä. Toista täysin samanlaista ei meillä tunneta. Kuva: Oskarsson (Miehikkälä 1991).
Hyvin erikoinen kääpiökuusi kasvaa Ristiinassa. Puun alaosan oksat kasvavat alaviistoon ja niiden versot ja neulaset ovat normaaleja, mutta yläosan kasvutapa on kokonaan toinen. Siinä ylöspäin suuntautuvat oksat muodostavat tiiviitä kimppuja, joissa on sykerökuusen tapaisia versoja. Puu näyttää parsakaalilta. On helppo kuvitella, että tällainen puu on iltahämärässä voitu nähdä vaikka menninkäisenä.
Kuva: Nikkanen (Ristiina 1997).