Pallolatva- eli tuulenpesäkuusi

Kuusen tuulenpesä tai pallolatva on seurausta oksien voimakkaasta haaroittumisesta. Kasvutavaltaan tuulenpesäkuusi (Picea abies f. globosa (Berg) Hornibrook) on käärmekuusen vastakohta. Yleensä tuulenpesä syntyy normaalin kuusen latvasilmussa tapahtuneen mutaation seurauksena puun latvaan, mutta se voi muodostua myös sivuoksiin. Tuulenpesäkuuset eivät ole kovin harvinaisia.

Kuusen tuulenpesistä on jo pitkään lisätty pieniä, pyöreitä ja tiheäoksaisia pallokuusia koristepuiksi. Tuulenpesäkuusesta on olemassa myös viljelylajike nimeltään ’Globosa’.

Porvoosta Koskenkylään päin vanhaa tietä ajaneet ovat vuosikymmeniä voineet ihailla komeaa kuusen pallolatvaa talon pihalla lähellä Porvoon ja Pernajan rajaa. Puu on kuvattu vuonna 1991. Vuonna 1996 pallolatvan todettiin kuivuneen. Kuva: Oskarsson (Pernaja 1991).
Heinävedellä Kohmanniemen tien varrella komeilee tiettävästi Suomen suurin kuusen tuulenpesä, joka on 5 metriä leveä ja 8,5 metriä korkea. Puu (K3151) on rauhoitettu. Kuva: Nikkanen (Heinävesi 1997).