JapaninmarjakuusiTaxus cuspidata

Kuva: Jouko Lehto/Metla

Levinneisyys

Japaninmarjakuusi (Taxus cuspidata Sieb.& Zucc.) kasvaa Japanin saarilla sekä Sahalinilla, Amurin alueella ja Mantšuriassa, mutta ei Koreassa. Japaninmarjakuusta on kuitenkin pidettävä vähemmän mereisen ilmaston puuna kuin euroopanmarjakuusta.

Japaninmarjakuusen levinneisyysalue

Menestyminen

Japaninmarjakuusella on perustettu 9 viljelmää: Solböleen 3, Ruotsinkylään 4, Punkaharjulle 1 ja Aulangolle 1.

Pakkastuhoja on ollut kovina pakkastalvina kaikissa viljelmissä. Voimakas verhopuuston poisto on aiheuttanut latvojen kuivumista. Hirvieläimet ovat aiheuttaneet merkittäviä tuhoja varsinkin Solbölessä.

Kookkain japaninmarjakuusi löytyi Aulangolta. Sen läpimitta 71-vuotiaana oli 19 cm ja pituus 5,9 m.

Tutkimusalueiden parhaat metsikköviljelmät

Viljelmä Ikä, v Pituus, m Läpimitta, cm Puusto, m³/ha
Solböle 142 71 5,4 16,9  
Solböle 143 69 5,4 11,2  

 

Uudistuminen ja käyttö

Japaninmarjakuusi on tehnyt marjoja epäsäännöllisesti muutaman vuoden välein. Ruotsinkylästä vuonna 1991 kahdesta eri viljelmästä kerätyissä marjoissa täyden siemenen osuudet olivat 29 ja 53 prosenttia. Luontaisesti syntyneitä taimia on löytynyt kaikilta viljelypaikoilta.

Japaninmarjakuusi soveltuu hyvin viherrakentamiseen. Sitä voidaan käyttää yksittäispensaana sekä ryhmäistutuksina. Avoimilla kasvupaikoilla kevättalven ahava ruskistaa kuitenkin usein sen neulasia, joten kasvupaikan tulisi olla tuulilta suojattu ja mielellään varjoinen. Marjakuusen oksat kelpaavat hyvin koristehavuiksi.

Laji.fi kuvaus