Jättipuupistiäinen Urocerus gigas

Kuva: Antti Pouttu

Jättipuupistiäinen

Jättipuupistiäinen on iso hyönteinen, mutta hurjasta ulkonäöstään huolimatta vaaraton ihmiselle.
Kuva: Antti Pouttu (Tampere, kuu 20)

Kuva: Antti Pouttu

Sinipuupistiäinen

Sinipuupistiäinen on jättipuupistiäistä tummempi ja pienempi.
Kuva: Antti Pouttu (Tampere, kuu 20)

Kuva: Antti Pouttu

Puupistiäiset

Puupistiäisten käytävät kulkevat puuaineessa ja ovat täynnä tiiviisti pakattua purua. Toukkien kehitys vie useita vuosia niukkaravinteisessa ympäristössä.
Kuva: Antti Pouttu (Tampere, kuu 20)

Kuva: Antti Pouttu

Puupistiäiset

Puupistiäisten ulostuloreiät ovat pyöreitä.
Kuva: Antti Pouttu (Tampere, kuu 20)

Kuvaus

Jättipuupistiäinen ja sen sukulainen sinipuupistiäinen (Sirex juvencus) ovat kaksi yleisintä havupuutavaraa vahingoittavaa puupistiäislajiamme. Jättipuupistiäinen iskeytyy mänty- ja kuusipuutavaraan, ja sinipuupistiäinen puolestaan vain kuusipuutavaraan. Puupistiäiset eivät ole nykyisten nopeiden korjuuketjujen vuoksi erityisen yleisiä puutavaran pilaajia, mutta esiintyessään lajit alentavat huomattavasti puutavarasta saadun sahatavaran arvoa. Puupistiäiset ovat sekundäärisiä tuhonaiheuttajia, jotka iskeytyvät vain esimerkiksi heikentyneisiin pystypuihin ja puutavaraan. Puupistiäisiä on koko maassa.

Lisääntyminen ja leviäminen

Puupistiäiset parveilevat loppukesällä, jättipuupistiäinen heinäkuussa ja sinipuupistiäinen elokuussa. Pistiäisten muninta jatkuu aina syyskuulle asti. Naaras poraa pitkällä neulanohuella munanasettimellaan kuoren läpi reiän syvälle puuhun, jonne se laskee munansa. Muninnan yhteydessä puuaineeseen siirtyy lahottajasienen itiöitä.

Seuraavana keväänä munista kuoriutuvat harmaanvalkeat toukat alkavat syödä sienirihmastoa ja puuainetta kovertaen samalla läpi rungon risteileviä mutkittelevia käytäviä. Irronneen hienojakoisen purun toukat pakkaavat taakseen hyvin tiiviisti. Toukat elävät puussa 2-5 vuotta. Ne koteloituvat puun sisään ilman kotelokoppaa.

Kotelosta kuoriutuneet aikuistuneet pistiäiset kaivavat tiensä ulos puuaineesta heinä – elokuussa pyöreän reiän kautta.

Tuhot

Jättipuupistiäistä tavataan kuusella ja männyllä. Sinipuupistiäinen elää vain kuusella. Ne iskeytyvät tuoreeseen puutavaraan, tuulenkaatoihin sekä heikentyneisiin pystypuihin.

Puupistiäisten toukkien syönti puuaineessa kestää 2-5 vuotta. Ylivuotisista puista ja tuulenkaadoista sahatussa puutteellisesti kuivatussa sahatavarassa aikuistuneet pistiäiset saattavat aiheuttaa yllätyksen poistuessaan puun sisältä. Pistiäiset kykenevät porautumaan ulompien rakennusmateriaalien, kuten paneelien ja lastulevyn lävitse.

Puupistiäisten toukat kaivertavat pitkiä jopa läpi rungon ulottuvia risteileviä käytäviä, jotka ovat täynnä hienojakoista, lähes pölymäistä, purua. Aikuisten pistiäisten ulostuloreiät ovat pyöreitä. Pistiäisen mukanaan kuljettama sieni lahottaa, muttei värjää puuainetta.

Puupistiäisten taloudellinen merkitys puu- ja sahatavaran pilaajana on vähentynyt nopeutuneiden korjuuketjujen sekä kunnollisen sahatavaran lämpökuivauksen myötä. Jos puupistiäisten asuttamaa sahatavaraa tavataan esim. Uuteen Seelantiin tai Australiaan saapuvasta laivalastista, koko lasti käännytetään takaisin.

Torjunta

Syksyllä kaadettu havupuutavara sekä tuulenkaadot ovat alttiita puupistiäisten vioituksille, jos ne korjataan vasta seuraavana kesänä. Myös esim. korjuuvaurioiden vuoksi heikentyneet, kuolevat puut ovat alttiita puupistiäisten hyökkäyksille.

Loppukesällä tai syksyllä kaadettu puutavara ja esim. tuulenkaadot tulee korjata ja sahata mahdollisimman nopeasti, etteivät puupistiäisten munimista munista kehittyvät toukat ehdi alkaa käytävien kovertamista. Jos puutavara on ylivuotista, tulee varmistaa, ettei siitä löydy puupistiäisten käytäviä ja toukkia. Sahatavaran lämpökuivauksella toukat kuolevat, mutta sahatavaran laatu on jo pilalla.