Koivunpunanukkapunkki Eriophyes longisetosus
Kuvaus
Koivun punanukkapunkki kuuluu äkämäpunkkeihin. Se on tuskin paljain silmin havaittava laji. Punkin ruumis on venynyt pitkäksi ja kapeaksi, miltei matomaiseksi tai puolamaiseksi, joskus vatsapuolelta litistyneeksi. Kaksi takimmaista jalkaparia on surkastunut, joten ruumiin etupäässä on vain kaksi eteenpäin suuntautunutta jalkaparia. Ruumiissa on lisäksi siellä täällä harvakseltaan havaittavissa pitkiä sukasia. Lajia on koko maassa.
Lisääntyminen ja leviäminen
Punkit lähtevät keväällä liikkeelle koivun silmuista. Ne siirtyvät koivunlehdille ja aloittavat nesteiden imennän lehdistä sekä muninnan.
Munista kehittyvä toukka-aste ja sitä seuraava koteloaste muistuttavat jo suuresti aikuista punkkia. Koivunlehdet alkavat värjäytyä punaisiksi aikuisten punkkien ja toukkien imennästä keskikesällä.
Koteloasteella olevat punkkien jälkeläiset aikuistuvat syksyllä ja ryömivät koivun silmuihin talvehtimaan.
Tuhot
Laji iskeytyy sekä raudus- että hieskoivuun. Sitä esiintyy pääasiassa varjoisissa paikoissa kasvavissa nuorissa puissa ja isompien puiden alimmilla oksilla. Punkkien määrä saattaa lisääntyä koivussa kasvukaudesta seuraavaan siirryttäessä, sillä punkit talvehtivat samaisen puun silmuissa.
Punanukkapunkit aiheuttavat imennällään koivujen lehtien ylä- ja alapinnoille purppuranpunaisia lähes metallihohtoisia hyvin selvästi silmiinpistäviä nukkaäkämälaikkuja. Mitään merkittävää vahinkoa ei nukasta aiheudu.
Torjunta
Niin punanukkapunkkien kuin muidenkin punkkien metsätaloudellinen merkitys on vähäinen. Punanukkapunkkien torjunta ei ole tarpeellista.
Samankaltaiset tuhot
Koivunnukkaäkämäpunkki saa imennällään aikaan koivun lehtien alapinnoille muodostuvia valkeahkoja nukkaäkämälaikkuja.