Lehtikuusikoi Coleophora laricella

Kuvaus

Lehtikuusikoi on pieni koiperhonen, jonka siipien kärkiväli on 8-10 mm. Perhosen etusiivet ovat kapeat, teräväkärkiset ja tasaisen harmaat. Lehtikuusikoin toukat ovat kellahtavan ruskeita. Ne elävät lehtikuusen neulasissa syöden neulaset ontoiksi ja kuljettavat katkaisemistaan neulasista tekemäänsä suojuspussia mukanaan. Lehtikuusikoi on yleinen laji, joka saa lehtikuuset ajoittain näyttämään huonokuntoisilta. Puut toipuvat yleensä hyvin. Laji on levinnyt ainakin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan korkeudelle saakka.

Lisääntyminen ja leviäminen

Lehtikuusikoi parveilee kesä- ja heinäkuun vaihteessa. Naaras laskee munansa lehtikuusen neulasiin.

Munista kuoriutuvat toukat elävät aluksi miinaajina neulasten sisällä. Myöhemmin ne valmistavat katkaisemistaan ja ontoiksi kaivertamistaan neulasista suojakseen pussin, jota ne kuljettavat mukanaan. Toukka talvehtii valmistamassaan pussissa ja jatkaa tuhojaan seuraavana keväänä. Koteloituminen tapahtuu alkukesästä.

Aikuiset lehtikuusikoit kuoriutuvat kesäkuun puolenvälin jälkeen aloittaakseen lentonsa.

Tuhot

Lehtikuusikoin aiheuttamat tuhot ovat pahimmillaan huonokasvuisissa ja yli-ikäisissä lehtikuusissa.

Lehtikuusikoin toukka talvehtii pussissaan ja jatkaa ravintosyöntiään neulasissa vielä koiden iskeytymistä seuraavanakin kesänä. Tällöin toukat aiheuttavat usein suurimmat vahingot. Tuhot voivat jatkua samoissa lehtikuusissa koisukupolvesta toiseen useiden vuosien ajan.

Lehtikuusikoin toukka käyttää ravinnokseen lehtikuusen neulasia. Vioittunut kohta neulasista muuttuu aluksi valkeahkoksi ja myöhemmin ruskeaksi. Syönnin seurauksena lehtikuuset alkavat näyttää huonokuntoisilta ja voivat kärsiä kasvutappioista. Myöhemmin ne kuitenkin yleensä toipuvat syönnistä hyvin.

Torjunta

Lajin aiheuttama tuhoriski on suurin huonokasvuisissa ja yli-ikäisissä lehtikuusissa, joiden neulaset ovat vaillinaisesti kehittyneet. Paras tapa ehkäistä tuhoja on pitää lehtikuusikot hyvässä kasvukunnossa. Lehtikuusikoiden toukkia on mahdollista hävittää tarkoitukseen hyväksytyllä torjunta-aineella.

Samankaltaiset tuhot

Isolehtikuusipistiäinen