Lehtipuupiirtäjä Hylecoetus dermestoides

Kuva: Antti Pouttu

Lehtipuupiirtäjä

Lehtipuupiirtäjän jättämiin jälkiin törmää aika usein kaatuneiden koivujen rungolla.
Kuva: Antti Pouttu (Nuuksio, helmikuu 2005)

Kuva: Antti Pouttu

Lehtipuupiirtäjä

Lehtipuupiirtäjän toukalla on kyttyräniska ja perässään pitkä piikki.
Kuva: Antti Pouttu (Tampere, heinäkuu 1997)

Kuva: Antti Pouttu

Havupuupiirtäjä

Havupuupiirtäjään törmää harvemmin kuin lehtipuupiirtäjään ja useimmiten kuusella.
Kuva: Antti Pouttu (Tuusula, huhtikuu 2006)

Kuva: Antti Pouttu

Havupuupiirtäjä

Havupuupiirtäjän käytävät menevät usein suoraan puuainekseen, jolloin reiät muistuttavat tikaskuoriaisen reikiä.
Kuva: Antti Pouttu (Tuusula, huhtikuu 2006)

Kuvaus

Lehtipuupiirtäjä on 6-18 mm pitkä, vaaleanruskea, pehmeä kovakuoriainen. Piirtäjän valkean toukan keskiruumiin ensimmäinen nivel on pullistunut kaulusmaiseksi. Vanhempien toukkien peräpäässä on kovettunut piikki. Toukat kovertavat lehtipuiden pintapuuhun vaakasuoria käytäviä. Osa käytävistä voi kulkea rungon läpi. Lehtipuupiirtäjien asuttamat puut kuolevat aina lopulta. Lajin mukanaan tuoma sienirihmasto sekä kovertamat käytävät pilaavat puutavaran laadun täysin. Lehtipuupiirtäjä on sekundäärinen tuhonaiheuttaja, eli se iskeytyy heikentyneisiin lehtipuihin sekä puutavaraan, etenkin koivuun. Lajia on koko maassa.

Lisääntyminen ja leviäminen

Lehtipuupiirtäjä parveilee toukokuun loppupuolella tai kesäkuun alussa. Naaras laskee munansa ryhmiin lehtipuiden kaarnan rakoihin.

Toukat kuoriutuvat munista 1-2 viikon kuluttua muninnasta. Toukat kaivautuvat kaarnan alle ja osaksi puun sisustaan. Myöhemmin toukat laajentavat käytäviään ja tekevät niitä syvemmiksi syöden samalla käytävien seinillä kasvavaa sienirihmastoa, jonka lehtipuupiirtäjäemo on munintansa yhteydessä puuhun istuttanut. Syksyllä toukat vetäytyvät puun sisäosiin talvehtimaan. Keväällä toukat jatkavat jälleen syöntiään siihen asti, kunnes ne koteloituvat toukokuussa.

Aikuiset lehtipuupiirtäjät kuoriutuvat koteloista ja poistuvat puusta toukkien viime töikseen laajentamia käytäviä pitkin touko-kesäkuussa. Aikuiset suorittavat parittelulentonsa ja munintansa nopeasti, sillä niiden elinaika on vain 2-4 vuorokautta.

Tuhot

Lehtipuupiirtäjää tavataan meillä yleisimmin koivulla. Se elää meillä lisäksi tammella sekä muilla lehtipuilla.

Lehtipuupiirtäjän toukat työntävät käytäviä kaivaessaan valkeata purua ulos kuoressa olevista pienistä rei’istä. Valmistuvat käytävät uurtuvat pintapuuhun vaakasuorina, ja osa käytävistä saattaa jopa lävistää koko rungon. Toukat ovat lisäksi sienenviljelijöitä, minkä vuoksi puuaines käytävien läheltä värjäytyy tummanruskeaksi. Toukkakäytävät estävät tehokkaasti puun nestevirtauksia. Tämä aiheuttaa lopulta puun kuoleman.

Lehtipuupiirtäjä tappaa heikentyneitä lehtipuita, etenkin koivuja. Lisäksi se pilaa viljelemällään sienellä sekä käytävillään lehtipuutavaran laadun.

Torjunta

Kosteissa ja varjoisissa paikoissa varastoitu lehtipuutavara lisää läheisten lehtipuumetsiköiden tuhoalttiutta, joten kuorellista lehtipuutavaraa ei tule varastoida pitkään metsässä, etenkään tällaisissa paikoissa. Kun lehtipuupiirtäjä on ehtinyt iskeytyä eläviin puihin, puita ei voi enää pelastaa.

Samankaltaiset tuhot

Koivunmantokuoriainen  Lehtitikaskuoriainen