Päistärkoit Eriocrania sp.

Kuva: Antti Pouttu

Päistärkoi

Päistärkoiden toukat syövät koivun lehteen rakkomiinan. Ne siis syövät lehden pintakerrosten välistä typllykerroksen yhtenäiseltä laajemmalta alueelta aiheuttaen rakkomaisen pullistuman lehdelle.
Kuva: Antti Pouttu (Tampere, heinäkuu 2004)

Kuva: Antti Pouttu

Päistärkoi

Toukkien tunnistaminen miinasta on mahdollista. Tässä ilmeisesti pikkupäistärkoin toukkia.
Kuva: Antti Pouttu (Tuusula, toukokuu 2009)

Kuva: Antti Pouttu

Päistärkoi

Päistärkoilajien välillä on pieniä eroja lentoajoissa ja toukkien esiintymisessä, mutta lajituntomerkeiksi niistä ei juuri ole. Rakkomiinatkin muistuttavat toisiaan eri lajeilla.
Kuva: Antti Pouttu (Tuusula, kesäkuu 2006)

Kuva: Antti Pouttu

Päistärkoi

Päistärkoit ovat huomaamattomia pikkuperhosia, joiden tunnistaminen lajilleen vaatii useimmiten genitaalien tutkimisen.
Kuva: Antti Pouttu (Tampere, toukokuu 2004)

Kuvaus

Suomessa elää kuusi päistärkoilajia, joiden toukat tekevät rakkomiinoja koivujen lehtiin. Toiset lajeista suosivat hies- toiset rauduskoivua. Aikuisten lentoajoissa, suosituimmissa elinympäristöissä ja levinneisyydessä on pieniä eroja.

Suomessa tavatut lajit ovat E. unimaculella hakaspäistärkoi, E. sparrmannella loistopäistärkoi, E. salopiella kolmiopäistärkoi, E. cicatricella pikkupäistärkoi, E. sangii purppurapäistärkoi ja E. semipurpurella isopäistärkoi. Laajimmalle levinnyt on isopäistärkoi, jota voidaan tavata kaikkialla Suomessa.

Isopäistärkoi on 10-12 mm pitkä pikkuperhonen. Sen kullankeltaisissa etusiivissä on teräksensininen tai purppuran sinipunainen ristikkokirjaus. Isopäistärkoilla on kellanvalkoinen toukka, jonka ruskeassa päässä on kummallakin puolella iso mustahko laikku. Toukka elää koivun lehden sisällä miinaajana. Lehti muuttuu aluksi harmaaksi ja rakkulamaiseksi. Myöhemmin se ruskettuu tiilenruskeaksi. Lajia on koko maassa.

Lisääntyminen ja leviäminen

Päistärkoit lentävät alkukesällä ja munivat koivun lehdille. Munista kuoriutuvia toukkia esiintyy keskikesään asti, jolloin ne koteloituvat.

Tuhot

Päistärkoita tavataan kaikenikäisten koivujen lehdiltä. Joskus toukkia saattaa olla koivun lehdillä hyvin runsaasti. Tällöin huomattava osa lehdistä muuttuu ruskeiksi.

Varsinaista vaaraa ei päistärkoista koivuille aiheudu.

Torjunta

Metsässä toukkien torjuntaan ei ole tarvetta. Päistärkoin torjuntaan ei ole tällä hetkellä hyväksyttyä torjunta-ainetta.

Samankaltaiset tuhot

Seulakoi