Ukkoniluri Dendroctonus micans

Kuvaus

Ukkoniluri kaarnakuoriaislajeista suurin. Sen syömäkuviot sijaitsevat kuusen, ja joskus myös männyn, paksun kuoren alla. Syömäkuvio on yhtenäinen perhekammio, johon ei muodostu käytäviä. Kammio jää lopulta täyteen pihkansekaista purua, joka kovettuu yhtenäiseksi laataksi. Ukkoniluriesiintymä kuusen tyvellä on usein vaikea havaita. Ainoa merkki nilurien olemassaolosta on aikuisten sisäänmenoaukon kohdalle muodostuva pihkatappi. Ukkoniluria esiintyy vain elävissä puissa. Ukkoniluri pystyy iskeytymään täysin terveisiin puihin, mutta useimmiten se suosii juurikäävän vaivaamia, salaman vioittamia ja muulla tavoin vioittuneita puita. Lajia on koko maassa. Ukkoniluri on kuitenkin melko harvalukuinen ja paikallinen.

Lisääntyminen ja leviäminen

Ukkoniluri voi asustaa samassa puussa useita vuosia. Sen sukupolviaika on 2- tai 3-vuotinen. Ukkonilurinaaraat munivat pitkin kesää pääasiallisen parveilun keskittyessä touko-kesäkuulle.

Toukkien kuoriutuminen munista vaihtelee muninta-ajankohdan mukaan. Toukkavaihe kestää vuoden, jonka jälkeen seuraa noin kuukauden mittainen kotelovaihe.

Ukkoniluri talvehtii joko aikuisena tai toukkana.

Tuhot

Ukkoniluria on varttuneissa kuusissa, ja joskus myös männyissä. Nilurin löytää usein hidaskasvuisista korpikuusista. Se iskeytyy vain eläviin puihin, jotka ovat usein yli-ikäisiä, juurikäävän vaivaamia tai kolhiintumista pihkaa vuotavia.

Kun puu on alkanut kitua ukkonilurin hyökkäyksen vaikutuksesta, se houkuttaa muitakin hyönteisiä, kuten sarvijääriä ja kaarnakuoriaisia. Tässä vaiheessa toukista kehittyneet ukkonilurit alkavat siirtyä pesäpuun lähistöllä oleviin puihin, sillä ukkoniluri ei viihdy kuivuneissa puissa. Metsään saattaa näin syntyä ukkonilurin aiheuttamia aukkoja

Ukkoniluri ja sen jalattomat toukat syövät puun nilaa. Myöhemmässä vaiheessa, kun ukkonilurin ja mahdollisesti sen seuraksi tulleiden kaarnakuoriaisten käytävät ulottuvat puun ympäri, puu kuolee.

Ukkoniluri on aiheuttanut merkittäviä tuhoja etenkin sitkankuusella mm. Tanskassa, Luoteis-Saksassa, Ranskassa ja Englannissa.

Torjunta

Koska ukkonilurin iskeytymistä puihin on vaikea huomata, on tuho yleensä ehtinyt havaintohetkeen mennessä puussa jo pitkälle. Tämän vuoksi puiden korjuussa tulisi toimia ripeästi. Ukkonilurin asuttamat puut on syytä poistaa metsästä, jotteivat ne iskeydy naapuripuihin. Muuten ukkoniluria on vaikea torjua.

Samankaltaiset tuhot