Kirjanpainajan Nove-pyydysten seuraajat Etelä-Karjalassa tai Kymenlaaksossa voivat ilmoittaa mitatut kirjanpainajasaaliit oheisella sähköisellä lomakkeella:
https://link.webropolsurveys.com/S/6954D6818DC699AE
Kiitämme osallistumisestasi kirjanpainajan kansalaisseurantaan Metsäkeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteisprojektissa ”MeTuKKa – Metsätuhot kuriin Kaakkois-Suomessa” . Projektin tavoitteena on parantaa metsäammattilaisten ja metsänomistajien tietämystä kirjanpainajasta ja samalla kehittää yhteistä toimintamallia tuhoriskeihin reagointiin.
Metsävarat ja maankäyttö -valikon alta löydät VMI Puuhaku -palvelun (https://metsainfo.luke.fi/fi/vmi-puuhaku), johon on lisätty karttoja puun, puuaineen ja puutavaran ominaisuuksien alueellisesta vaihtelusta Suomessa. VMI Laatukartat kokoavat valtakunnan metsien inventoinnissa (VMI) mitattua tietoa puuston ominaisuuksista Suomen kartalle. Kartat voi myös ladata png- ja tiff-tiedostoina.
Vuonna 2014 perustetun metsätalouden vesistökuormituksen seurantaverkon valunnan, vedenlaadun ja vesistökuormituksen seurantatulokset on nähtävissä ja ladattavissa Metsäinfon datapalvelusta (https://metsainfo.luke.fi/fi/vesistokuormitukset). Palvelu korvaa aiemmin käytössä olleen vesidata-palvelun. Lisätietoja seurannasta https://www.luke.fi/projektit/vesistokuormitus-seurantaverkko/.
Metsainfo.luke.fi-palvelussa esiintyy katkoksia 5.-6.9. välisenä aikana. Palveluntarjoaja tekee muutostöitä palomuuripalveluissa.
Metsävarat ja maankäyttö -valikon alta löydät tietoa mm. Biomassa-atlaksesta, MELA Tulospalvelusta, Metsävarakartoista, Suojelumotista, VMI Laskentapalvelusta, VMI Metsätilastoista ja Yoda-työkalusta.
Metsätuhot-valikon alta löydät tuhohyönteisten ennustekartat. Kartalla esitetään tuhohyönteisten kehitysvaiheiden ajankohtia alueittain lämpösumman kasvaessa. Kynnysarvona käytetään kullekin eliölle ominaista minimikehityslämpötilaa – kun se ylitetään, eliö saa riittävästi lämpöä kehittyäkseen.
Luonnonvarakeskus kerää tietoja metsätuhoista monesta eri lähteestä ja laatii vuosittain raportin havaituista tuhoista. Ilmoita tuhosta-lomakkeen avulla voit ilmoittaa havaitsemasi metsätuhot Lukelle. Metsätuhot-valikon alta löydät tietoa tuhonaiheuttajista.